İstanbul Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü tarafından düzenlenen “III. Çocuk İstismarı ve İhmaline Multidisipliner Yaklaşım Kursu” çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Çocuk istismarı karmaşık nedenleri, trajik sonuçları olan adli, hukuki, psikolojik ve sosyal olarak değerlendirilmesi gereken çok önemli bir toplumsal sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bir çocuğun kendisine bakmakla yükümlü olan kişiler, toplum ya da devlet tarafından fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyecek davranışlara maruz kalması, çocuk istismarı ve ihmali olarak tanımlanıyor. Türkiye’nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Çocuk İzlem Merkezleri’nde çalışan doktorların, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve üniversitelerdeki öğretim üyelerinin, böylesine önemli bir konu kapsamında buluşmasını sağladı.
Çevrimiçi Programa Yoğun Katılım Sağlandı
Çocuk istismarı olgularının farklı alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyeleri ile değerlendirilerek tıbbi, adli, sosyal, hukuki ve psikolojik açıdan ele alındığı III. Çocuk İstismarı ve İhmaline Multidisipliner Yaklaşım Kursu’nda avukatlar, öğrenciler, aile hekimleri, psikologlar, doktorlar, öğretim üyeleri ve değişik meslek grupları yer alırken, oturumlar yaklaşık 500 kişi tarafından çevrimiçi olarak dinlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açılış konuşmalarıyla devam etti. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, İstanbul Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karakaş ve İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülbin Gökçay tarafından yapılan konuşmalarda, çocuk istismarı ve ihmaline multidisipliner yaklaşımın ve çocuk koruma ve izlem merkezlerinin önemi vurgulandı.
Çocuk istismarı ve ihmalinin önlenmesinde ailelerin, çocuk izlem merkezlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin öneminin ele alındığı programda, çocuk istismarı ve ihmalinin önlenmesinde anne ve babanın eğitimi konusunda dünyadaki güncel yaklaşımlar Prof. Dr. Figen Dağlı tarafından anlatıldı.
Çocuk İstismarına Yaklaşım Biçimleri Olgular Üzerinden Ele Alındı
Alanında uzman hocaların, çocuk istismarı olgularına yaklaşımda pediatri, adli tıp, çocuk psikiyatrisi, genetik, kadın doğum, ortopedi ve sosyal hizmet yaklaşımı konularını olgular üzerinden ele almalarının ardından, çocuk istismarı ve ihmali konusunda acil sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan çalışmalar anlatıldı. Kursta ayrıca, Yanındayız Derneği’nin faaliyetleri ve sporda çocukların istismarını önlemeye yönelik yapılan çalışmalar Prof. Dr. Bülent Bayraktar tarafından aktarıldı.
“Sağlıklı Bir Toplum İçin Sağlıklı Nesiller Yetiştirilmelidir”
İstanbul Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Kılıç merkezin misyon ve vizyonunu anlatan konuşmasında; sağlıklı bir toplum için sağlıklı nesiller yetiştirilmesi gerektiğini, sağlıklı nesillerin ise her türlü istismar ve ihmalden uzak çocuk ve gençlerle mümkün olabileceğini vurguladı. Toplumda çocuk istismarı ve ihmaline yaklaşımda ve bu istismar ile ihmali önlemede multidisipliner bir yapılanmanın gerekliliği üzerinde duran Prof. Dr. Kılıç, merkezin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Hayata Güvenle Bakan Çocuklar İçin Seksen Milyon El Ele Vermeli
Çocuk istismarı ve ihmalini önlemede iyi niyetle ve koordineli olarak çalışılması gerektiğinin vurgulandığı oturumlarda, ülkemizde çocukların artık kızamıktan ve boğmacadan kaybedilmediği gibi istismardan da kaybedilmemesi gerektiğine; şiddet gören çocuklar yerine hayata güvenle bakan, gülen çocukların yetiştirilmesi için seksen milyonun el ele vererek bu konuda çalışması gerektiğine dikkat çekildi.